söndag 2 augusti 2015

Alv-soppa och Hobbit-gryta

Alv-soppa eller Hobbit-gryta, det är frågan...
Inspirerad av den lövskog som omger den stora gläntan, så blev det dags att laga en soppa inspirerad av de måltider ätits i "Sagan om ringen". Det blev dags att göra en riktig "Alv-soppa" vi provade också att ha i lite havregrädde och fick då en rejäl gryta - en "Hobbit-gryta".

Ingredienser
Ett halvt kilo kött.
En lök.
En rejäl näve potatis.
En näve champinjoner.
En buljongtärning.
Två morötter.
Vatten, mellan en till en och en halv liter.
Salt, peppar och lite smör.

Dessutom för grytan två deciliter grädde eller havregrädde.

Börja med att skära köttet i små tärningar och steka det i smör. Hacka sedan löken, potatisen och morötterna, lägg ner dem i grytan och fräs dem kort i smör. Fyll sedan på med vatten och låt det stå och puttra i någon timme. Provsmaka mot slutet och ta av grytan då det känns klart. strax innan det är klart ska champinjonerna stekas och läggas i grytan.

Vill man istället ha en lite mer grytaktig rätt kan man hälla i två deciliter grädde eller liknande när man lägger i champinjonerna.

Soppan får ett rejält innehåll och mustig smak då en del av vattnet kokar bort, vill man ha en tunnare soppa får man helt enkelt hälla i mer vatten.

Grytan serveras med fördel med lite nybakt bröd som man kan använda att suga upp det sista med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar