måndag 2 april 2018

Soppa från jesu-tid och kolbulle-dumplings

Matlagning i det fria bjuder på en kulinarisk upplevelse som varken Leif Mannerström eller Per Morberg kan matcha... Därför begav vi oss ut till ett lämpligt vindskydd i Färnebofjärdens nationalpark för att pröva två olika recept, men först en rejäl brasa så vi har något att laga mat på...

 Det första receptet kom från vetenskapsradion historia som i sitt avsnitt "Sanningen om Maria Magdalena" presenterade ett recept "Jacobs linssoppa från 1 Mos". en soppa som fick jakobs bror Esau att ge upp sin förstfödslorätt för att få smaka en skål av soppan... Jäklar vilken soppa tänkte vi... den måste vi testa!

3 dl sköljda, röda linser
1 skivad gul lök
1 hackad tomat
1 pressad vitlöksklyfta
8 dl hönsbuljong
1 tsk mald kummin
Salt, peppar, citron
1 finhackad gul lök för att strö över den färdiga soppan.

Till soppan valde vi att steka ett enkelt bröd gjord ett pinnbrödsrecept.

Nå hur smakade då det hela? resultatet blev mycket bra, receptet fick fältanpassas lite, kumminen och vitlöksklyftorna blev hackade istället för malda och pressade, men det fungerade bra.

Efter några timmar var det dags igen för lite mer mat, denna gång hade vi tänkt oss en svensk klassiker, kolbullar. receptet hade vi googlat fram från en finska YLE.

4 dl vatten
4 dl mjöl
1 msk salt
1 pkt rökt sidfläsk
300 g ister

Dock tyckte vi att en matsked salt verkade vara i mesta laget och skar ner det till en tesked, typ...

Vi måste erkänna att det tog oss tre försök och lite experimenterande innan vi fick ett okej resultat. Lärdomarna vi dragit är, lite tunnare smet, inte för mycket smet och att låta kolbullen vara på långe i pannan... sen funderar vi lite över den stora mängden ister... det blev lite ev en "dumplingskänsla" över hela kolbullen då den blev friterad.

Men skit i att gnälla... ge mig allt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar