lördag 13 februari 2010

Recension av Finsk lapphund


En viktig del i den utrustning man behöver under en vandring är hunden (i alla fall om ni frågar mig). Därför tänkte jag till listan av utvärderad utrustning, nu även komma med en utvärdering av finsk lapphund som ute hund.

Förhandsinformationen verkar bra, det är en hund som är en "allroundhund" för utomhusbruk och som klarar att vistas ute i kalla miljöer. Vi äger ett exemplar av denna hund och just vår modell kallas Arrak. Vi har haft honom i drygt ett och ett halv år är väldigt nöjda. De fördelar som jag hitintills funnit är först och främst den otroligt charmiga framtoningen, de ser ut som en bumbibjörn med ögon som skulle komma att göra Rudolf Vallentino avundsjuk. Och det finns nog ingen människa på jorden som kan motstå att sticka till en godbit när man möts av dessa ögon.

Det är också en mycket praktisk hund att ha på lägerplatsen, går i väg en bit och lägger sig försynt för sig själv utan att göra något väsen av sig (det är klart att man ser de mörkbruna ögonen som lätt smälter ens hjärta oavsett hur kallt det är ute).

Men det finns också en brist, denna modell är tydligen framtagen för betydligt kallare klimat än vad det bjuds på i Stockholm och när det börjar bli varmt (vid typ minus sex grader) så börjar det bildas stora snöklumpar under tassarna som gör att han ideligen måste stanna och bita loss dem. Men trots denna brist så är det en alldeles förträfflig hund att ha med sig på olika vandringar.


1 kommentar:

  1. Klipper du mellan tassarna ? Jag har 2 finnar och slutade med det och dem har inga problem med snön längre:) Testa kanske funkar för dig med.

    SvaraRadera