måndag 19 april 2010

På äventyr på Wawelkullen


Att Polens president omkommit i en flygolycka har väll knappast undgott någon och igår när jag såg rapport visade de ett inslag om att debatten är het i polen om var han skall begravas. många röster har höjt för att hans sista vila skall bli katedralen i Krakow vilken ligger på den så kallade Wawelkullen.
Detta påminde mig osökt om när när Luffarna var på besök i Krakow för några månader sedan och gick på upptäcksfärd och mitt i natten mitt i natten både klättrade, smög, halkade och pulsade runt både kullen och katedralen.

De som ligger begravda i katedralen nu är polens gamla hjältar kungar, inklusive en svensk kung, dvs Sigismund Vasa. En av Polens största hjältar Józef Piłsudski, ligger även han begravd här, man kan ju undra lite varför man vill tillskriva en president som dött i en flygolycka samma hjältestatus som Józef Piłsudski, som slagits i första världskriget, bidragit till polens självständighet, samt sedan aktivt bekämpat fascistiska nationalistaska och andra antidemokratiska rörelser under melankrigstidens polen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar