fredag 15 juli 2011

Julie & Julia (2009)


Sommar brukar förutom sol och sova på altanen även innebära att man ser film sent på natten och sover lite längre på morgonen. Till typ till åtta sedan blir man brutalt upptvingad av den samlade hundskarans flås och gnäll.

I förrgår kväll var det filmen Julie & Julia från 2009 som stod på programmet. Filmen har två parallellhandlingar. I den ena får vi följa den amerikanske tv-kocken Julia Child i efterkrigstiden i Paris då hon istället för att sitta hemma som diplomatfru till sin man istället utvecklar sitt intresse för matlagning som i sin tur kommer att leda fram till utgivandet av kokboken "Mastering the Art of French Cooking". Kokboken som som sägs ha för in intresset för fransk matlagningskonst till den vanliga amerikanen.

I den andra parallellhandlingen följer vi Julie Powell under det tidigt 2000-tal som för att koppla bort tankarna från sitt trista jobb lagar härliga maträtter på kvällarna. Julie, som hyser författardrömmar, bestämmer sig för att börja blogga och ger sig själv en utmaning, att på 365 dagar tillaga alla 536 recept ur Julia Childs "Mastering the Art of French Cooking".

Och här mina damer och herrar har vi filmen. jag tycker att det var en bra film, lagom underhållande och den gjorde mig nyfiken. Framförallt nyfiken på hur Julia Childs Boeuf bourguignon smakar. Att filmen sedan har en parallellhandling i tid är ju också något som jag lätt faller för. En klar sevärd film som låg en bit över medelfilmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar